Search
  • Ferenczi Beáta

Színházban jártunk: Oszkár és Rózsa mami Csokonai Színház Debrecen 2018. 05. 03.


Eric-Emmanuel Schmitt páratlan sikerű könyvének hőse, Oszkár 10 éves kisfiú, leukémiában szenved, tizenkét napja van hátra. Szülei menekülnek beteg gyermekük és a rájuk váró fájdalom elől, bizonytalanságban hagyva a fiút. Csak egy nyugalomba vonult prostituált, "Rózsa mami" áll Oszkár mellett. Ő az egyetlen, aki nem tagadja a halál tényét Oszkár előtt, ugyanakkor mellette marad a végsőkig. Egy különös játékra hívja meg a gyereket, ahol a hátra levő időben nem csak egy teljes életet élhet le a fiú, de hitet is kap Rózsa mamitól. Eljátszatja Oszkárral, hogy azon a napon született, amelyiken megtudta, hogy meghal, és minden napja tíz évet ér. Megélheti a kamaszkort, a szerelmet, a házasságot, a hitvesi ballépéseket, a magányt és erejének vészes hanyatlását. Oszkár belemegy a játékba. Az átélt élményekről, érzéseiről levelekben számol be a Jóistennek. Utolsó üzenete számunkra: "Csak a Jóisten ébreszthet fel!".

Oszkár és Rózsa mami beszélget a darabban: "Peggyvel sokat böngésztük az orvosi szótárt. Az a kedvenc könyve. Imádja a betegségeket, és mindig azon töpreng, hogy ő melyiket kapja meg majd később. Én azokat a szavakat kerestem, amik engem érdekelnek: „élet”, „halál”, „hit”, „Isten”. Akár elhiszed, akár nem, nem voltak benne. Ha belegondolok, nem is olyan nagy baj, hiszen azt jelenti, hogy se az élet, se a halál, se a hit se te nem vagytok betegségek, ami jó hír. De egy ilyen komoly műben a komolyabb kérdésekre is választ kéne találnunk. Vagy nem?"

A színdarab segít, hogy elgondolkodjunk ezeken a fontos témákon és el kezdjük keresni a válaszokat a saját kérdéseinkre.

Feledhetetlen élményt adott Kubik Anna és Rózsa László játéka Tengely Gábor rendezésében.

Az előadást követő beszélgetésben megismerkedhettünk olyan debreceni (szak)emberekkel, akik szívügyüknek tekintik az élet és a halál kérdésével való foglalkozást, segítséget adva az elmúlással való találkozás nehézségeiben.

Gemza Melinda vendégei voltak a darab szereplői mellett: Dr. Mailáth Mónika ( DE pszichiáter-onkopszichiáter), Porkoláb Gyöngyi ( Debreceni Hospice Ház Alapítvány) ,

Pogácsás Ildikó (Kenézy Gyula Kórház Hospice-Palliatív terápiás Osztály).

4 views0 comments