Search
  • Ferenczi Beáta

Pszichés támasz KISMAMÁKNAK koronavírus idején 2. : Gyakorlatok a szülés erejének felébresztésére

A szülésre készülődés időszaka lehetőséget ad számunkra, hogy segítsük a szülés-születés kódunk aktiválódását, a szülést támogató belső biztonságérzetünk megtalálását és megerősödését. Az alábbiakban néhány olyan tevékenységet és gyakorlatot találhattok, amik segíthetnek ebben és abban is, hogy a járvány miatti hírdömpingtől önmagatok és a babáitok felé fordulhasson a figyelmetek. A tudattalanunkkal, a testünk bölcsességével, az érzelmeinkért felelős agyterületekkel léphetünk kapcsolatba általuk.

ÉNEKLÉS – ZENE – TÁNC

Az emberi kommunikációban a hallásnak kiemelt szerepe van. A hallás érzékeléstartománya tágabb a látásénál, a méhen belül is hamarabb jelenik meg érzékelési formaként- a baba megismeri és felismeri az anya/apa hangját még mielőtt látná őket.

Az éneklés élettani kedvező hatásai miatt is komoly segítség lehet. Amikor énekelünk több oxigén jut be a szervezetünkbe, nő a tüdőnk befogadó képessége, javul a vérkeringés, tónusba kerülnek az izmok, a rekeszizom, az arcizmok és a légzésben szerepet játszó izmok aktivitása fokozódik. Az immunrendszer aktivitása nő (a nyálban több immunglobulin van hatására).

Jótékony hatást fejt ki a központi idegrendszerre, nő a szervezetünkben az boldogságért felelős endorfin és centrális oxitocin szint, a pihenésért felelős melatonin szint és lecsökken a kortizol termelődés. Mintegy kikapcsolja a nótázás a félelemért felelős agyterületek működését, nyugalommal és egyfajta megváltozott tudatállapottal ajándékozva meg minket. A mantrák, szent énekek, kántálások a transzállapot elérésének eszközei voltak. Az éneklés ezen hatásai a szülőszobán is hatásos segítőink lehetnek, de a hangunk megtalálása és kiengedése, a nyitott és laza torok a vajúdás során a tágulásban is hasznos. Az anya éneklése érzelmeket közvetít a baba felé, a szívritmus szinkronizálódik, a gyermek számára az összekapcsoltság és a nyugalom érzést adja. A magzatunknak éneklés a várandósság idején a méhen belüli gondoskodás eszköze, a vajúdás alatt csökkenti a feszültséget és oldja a baba magányát és a szülés után a folytonosság és biztonság élményével ajándékozza meg a megszületett gyermeket.

A zene a fentieken túl a magzat idegrendszerének fejlődésére is hatással van. Egyszerre több agyterületet aktivál, a jobb és bal félteke integrációját segíti, hat a baba aktivitására- élénkíti, vagy épp nyugtatja. A zene képes duplán hatni a magzat stresszrendszerére, hiszen oldja az anyai stresszt és a baba saját fiziológiai működését is optimálisabbá teheti. Korababák esetén az éneklés és a zene gyógyító erővel bír. A nyugodt anyai szívritmust követő zenéket érdemes előnyben részesíteni, Vivaldi, Mozart nagy kedvenc a magzatok körében.

A tánc a medence mozgása, a ringatás és a sorozatos helyváltoztatás által segítség a baba számára a megszületése során, az anyának a fájdalom oldódását adja. A „lassúzás” apával egy finom zenére, vagy egy csípőringató gyors ringatózás jól jöhet a vajúdás és szülés bármely időszakában.


KÉPZELET ÉS ALKOTÁS

Az álomképek, a képzeleti képek és a különböző alkotások üzenetek a tudattalanunktól. Segítenek megérteni az érzéseinket, félelmeinket és vágyainkat, azt ahogyan ezek kapcsolódnak az élményeinkhez. Ugyanakkor vissza is hatnak a tudattalanunkra, a jobb félteke nyelvén szólva segítenek belső feszültségeink oldásában, feldolgozásában. A belső képeink az alkotás révén külsővé válnak, ezáltal szemügyre vehetjük őket, beszélgethetünk róluk és általuk az érzéseinkről.

A belső képeink az álmok révén spontán is megérkeznek, de egy ellazult állapotban, önmagunk felé fordult figyelem állapotában előcsalogathatjuk őket. Lehetnek konkrétak és a valósághoz hasonlóak, de akár szimbolikusak, vagy addig soha nem látottak. Lehet, hogy csak „tudjuk” miről szólnak, de nem látjuk őket. Ebben az esetben témáik a várandóssághoz és a szüléshez kapcsolódnak pl.:

1. Várandós nő

Rajzold le, fesd meg, vagy formáld meg szoborként a képedet a várandós nőről! Használhatsz színes ceruzát, porpasztellt, zsírkrétát, festéket vagy agyagot. Lehet absztrakt, vagy ember alakú, önarckép, vagy általánosságban egy várandós nő. Többször elkészíthető, jól mutatva a változásokat a készülődés során.

2. Ideális szülésem – amire vágyok…

Készíts egy képet, a vajúdásról és szülésről szóló fantáziáidról. Lehet valósághű, vagy teljesen képzeletbeli is, kifejezheti a szülés fizikai, spirituális, vagy érzelmi aspektusait is. Használhatsz színes ceruzát, porpasztellt, zsírkrétát, festéket vagy készíthetsz színes magazinok képeiből montázst. Elkészíthetitek mindketten a pároddal, hogy közösen beszéljetek az alkotásaitokról és az elképzeléseitekről.

3. Állati természetem – milyen állat társul számomra a könnyű szüléshez, a jó anyasághoz?– rajz vagy festmény készítése. Összeállíthatsz akár egy képzeletbeli állatot, amiben egyesíted a kiválasztott állatok jó tulajdonságait és képességeit. Fedezd fel magadban magadban ösztönös természetedet!

Természetesen mások által készített alkotások is hasznosak lehetnek. Műalkotásokat kereshetsz a témában, találhatsz fotókat valós helyzetekről és nézhetsz olyan szülésvideókat, amelyek pozitív élményként mutatják meg a gyermek világrajöttét. Légy óvatos a készen kapott képekkel! Saját félelmeink felszínre hozása belső képeink által segíthet, de mások félelmeinek átvételére nincs szükség. Védd a határaidat és fordulj együttérzéssel önmagad, a párod és a babád felé!


MESÉK

A mese lélektani helyzeteket vagy problémákat mutat be, illetve azt, hogy ezekre milyen megoldási lehetőségek vannak – tanítás, útbaigazítás, öngyógyító eszköz. A mese az álmokhoz hasonlóan képeken és szimbólumokon keresztül szólítja meg a lelkünket, így válik alkalmassá arra, hogy kifejezzen és felszínre hozzon olyan érzelmeket, lelki feszültségeket, amelyek a tudat számára nem világosak, de jelentős befolyással bírnak életünkre, érzéseinkre. Közvetlenül a szívünket szólítja meg bennünk. Ugyanakkor a mese közvetít egy egyetemes tudást, az emberi élet visszatérő témáit, és az archetípusokat (ősképeket). Az úgynevezett tündérmesék, varázsmesék és a népmesék jelentősége abban rejlik, hogy „értelmezhető volt benne az élet minden fontos ténye, és rajta keresztül megvalósítható volt egy teljes és értékes emberi élet.” (Pressing Lajos) Ebben a megközelítéseben a mese spirituális természete abban rejlik, hogy a mese hősének feladata önmaga magasabb természetének elnyerése, visszaszerzése és ezen keresztül saját és mások életének termékennyé formálása. A mese megadja a kulcsot ahhoz, hogy mit kell tennünk a bennünk rejlő lehetőségek megvalósításához és segít a kritikus helyzetekben, döntéseinkben, megküzdéseinkben. A mesemondás és a mesehallgatás önmagában lélekfrissítő hatású, hiszen „olyan helyszínekre viszi el az embert, ahol ritkán jár: a tudattalanba, az ősképek birodalmába, ezért már maga megmerítkezés is felszabadító erővel hat.”(Boldizsár Ildikó) Közben a hétköznapi életben kevésbé használt jobb agyféltekénket működtetjük, ami erőteljes érzelmi bevonódással jár.

Amit hallgathatsz és olvashatsz:

Boldizsár Ildikó: Születésmesék CD-n is megjelent

A nap és a hold találkozása

– Az esthajnalcsillag

– Vízikirály és repülőhal

– A kilencet rikkantó fekete vízimadár

– Királylány születik

– Királyfi születik

Amit olvashatsz: Boldizsár Ildikó Mesekalauz útonlévőknek Életfordulók meséi könyvében

Az aranytojást tojó sas

– Ki a legnagyobb mind között?

– Életmentő csikó


Ferenczi Beáta pszichológus, szülésfelkészítő dúla


416 views0 comments