Search
  • Ferenczi Beáta

KONFERENCIA: MAPSZIG 2019. Gárdony

Hogyan befolyásolhatja a dúla jelenléte a szülés folyamatát, kimenetelét, a szülés élményét – egy bababarát szülészet tapasztalatai a konkrétumok tükrében

(Dr. Póka Róbert, Dr. Vida Beáta, Ferenczi Beáta)

A szülés során látszólag a testi folyamatok hangsúlyozódnak, ugyanakkor érzelmi, interperszonális és transzperszonális folyamatok is zajlanak. Az átélt élmény minősége ezeken keresztül határozódik meg. A szülés során megvalósuló társas támasz nemcsak pszichológiai, hanem szülészeti előnyökkel is bír. A szülésnél a nők által igényelt társas támasz jellegét tekintve lehet fizikai támasz, érzelmi támasz, információnyújtás, útmutatás és képviseleti támasz.

Napjainkban egyre több nő igényli, hogy a szülésénél egy általa választott női segítő -dúla- is legyen jelen akár a szaksegítség és az apa mellett biztosítva a társas támogatást. A dúla bár egészségügyi végzettséggel nem rendelkezik, de a várandóssággal és szüléssel kapcsolatos kérdésekben tájékozott, ismeretekkel rendelkezik a természetes szülés szakaszainak fizikai és pszichológiai jellemzőiről, a folyamatot segítő, támogató teendőkről.

Több nemzetközi kutatás eredményei szerint a dúla jelenléte és támogatása az első szülés vajúdási idejét lerövidíti, csökkenti a császármetszés előfordulását és a fájdalomcsillapítás szükségességét. Segít az apáknak a szülésben párjuk mellett megtalálni a saját szerepüket, segíti a szoptatás és a kötődés kialakulását, jótékonyan hat a pár kapcsolatára.

A Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján lehetővé tettük, hogy dúlák kísérjék a szülő nőket és párjaikat, figyelembe véve ezzel az egyén, a pár és a család pszichológiai szükségleteit. Jelen vizsgálatunkban a dúlák szülésre kifejtett hatását a kívántuk áttekinteni hazai adatok felhasználásával is, elsősorban a szülés módjának alakulása és a fájdalomcsillapítás jellege szempontjából.

A Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának tapasztalatai

A dúlák által kísért szülések lehetővé tesznek egy gyors bepillantást arra, hogy egy hazai kórházban hogyan jelenik meg az előzőekben említett dúlahatás a szülés folyamatára, különös tekintettel a császármetszések alakulására.

Az alkalmazott módszer lényege, hogy a dúlás esetekhez egyenként rendeltünk kontrollokat, s a dúlás szülések császármetszések frekvenciáját az összesített kontrollok császármetszés-frekvenciájával hasonlítottuk össze. A két számpár statisztikai összehasonlítása (Odds ratio) szerint a dúlás szülések között 73%-kal kisebb a császármetszés esélye (OR=0,27; 95%CI 0,08 - 0,90). Tekintettel a 95%-os konfidencia intervallumoknak az egység azonos oldalán való elhelyezkedésére, az eredmény statisztikailag jelentős szignifikanciával bír.

Egy másik adatelemzés során két debreceni dúla saját szülési statisztikáit használtuk fel. Összesen 38 szülés adatait használva fel:

császármetszés 6 esetben – 15,7%

VBAC 7 esetben – 18,4%

EDA használata 2 esetben – 5,2%

vákuum használata 2 esetben – 5,2%

spontán hüvelyi szülés 30 esetben – 78,9%

a baba intenzív ellátása 1 esetben – 2,6%

A kapott eredmények nagyon hasonlóak a nemzetközi kutatások eredményeihez. A dúla jelenléte pozitívan befolyásolta a szülés kimenetelét, csökkentve a császármetszés előfordulását, az EDA fájdalomcsillapítás használatát, növelve a spontán hüvelyi szülés előfordulási gyakoriságát.

Természetesen további vizsgálatokat igényel annak meghatározása, hogy a dúla jelenlétére vonatkozó igény milyen szelekciós tényezőt jelent a szülészeti beteganyagban. Nem tagadva a dúlák meghatározó szerepét a szülésnél, feltételezhető, hogy önmagában a dúla jelenlétére vonatkozó igény a teljes szülészeti populációnak egy olyan szegmensében merül fel, akik már a várandósság alatt tudatosabban készülnek a szülésre, átlagon felül kooperálnak a gondozó rendszerrel, tájékozottabbak a szülés természetes folyamatával és a lehetséges beavatkozásokkal kapcsolatban, hatékonyabb önkontrollal bírnak, vállalni készek a felelősséget önmagukért, a gyermekükért. A várandósság során elsajátítanak valamilyen relaxációs technikát és ismeretekkel rendelkeznek a szülési fájdalom jellegével és a fájdalommal való megküzdés lehetőségeivel kapcsolatban. Mindebben a dúla várandósság idején nyújtott támogatása is jelentőséggel bír.

A dúlás szülések révén van lehetőség arra is, hogy a szaksegítség saját tapasztalatokkal rendelkezhessen arról, hogy milyen hatással van az anya személyes igényeinek figyelembevétele, a folyamatos érzelmi támasz biztosítása a szülés folyamatára, kimenetelére. Az együtt átélt élmény a szakemberek számára beszédesebb lehet a kutatási eredményeknél is. (Részlet az elhangzott előadásból: Ferenczi Beáta)
72 views0 comments