Search
  • Ferenczi Beáta

KÉPZÉSEN VOLTUNK: MPPPOT XVI. Országos Kongresszusa 2019. 02. 22-23.

Pendülő húrok - emlékek, élmények rezonanciája a szülés születés terében címmel került megrendezésre a Magyar Pre- és Perinatális Pszichológiai és Orvostudományi Társaság 2019. évi kongresszusa.

Milyen tartalmat rejteget az elnevezés? Orosz Katalin pszichológus, MPPPOT elnökségi tag szavait idézzük:

"Közismert jelenség, hogy amikor az életünk idővonalán elérünk egy olyan élményhez, amely érzésvilágában komplexen önazonos egy korábbi élményünkkel, akkor a belső térben felszabadulhat a korábbi élmény érzelmi világa, és mintegy rezonál, esetleg megnyílik, hozzáférhetővé válik a korábbi esemény komplex testi, érzelmi, szociális minősége. A születés körül segítő szakemberek szupervíziós munkája alapján rendszeresen találkozunk azzal, hogy bizonyos bevonódás történik alkalomszerűen a szülés vezetése/kísérése során is."

A Kongresszus azt a témát kívánta körbejárni, hogy egy gyermek fogantatása, majd a várandósság, szülés és gyermekágy során az érintettekben mennyi réteg szólal meg a test / lélek nyelvén. Hogyan rezonálnak a segítőkben a várandós/szülő anyákban és apákban megpendülő húrok? Mit tegyen a szakember, ha megérintődik a páciens történet, szülése, vagy épp vesztesége során? Mi történjen ezekkel az érzésekkel? Tudatosulnak -e és befoghatóak -e a segítő munkába? Mit kezdünk a megpendült húrok hosszan bennünk zengő hangjaival? Ilyen és ehhez hasonlókérdésekre kerestük a választ a perinatális pszichológia területén jártas előadók, szakemberek- pszichológusok, orvosok, szülésznők, perinatális szaktanácsadók, koraszülött mentők, mentálhigiénés segítők - tartalmas előadásai, műhelymunkái által. Köszönet érte!

26 views0 comments