Search
  • Ferenczi Beáta

KÉPZÉSEN VOLTUNK: Korai traumát átélt gyerekek gyógyítása családjuk közreműködésével -Anke Eyrich

A korai életszakaszban elszenvedett stressz és trauma változásokat idéz elő a gyermekek neurobiológiai rendszerében. Ez szorongáshoz, agresszív viselkedéshez, hiperaktivitáshoz, kötődési zavarokhoz, alvásproblémákhoz, tanulási nehézségekhez, depresszióhoz és testi betegségekhez vezethet.

Szerencsére a gyerekek tudják, hogyan gyógyuljanak meg a traumáikból, ha lehetőséget kapnak rá.

A workshop során áttekintettük a stressz és trauma fő forrásait és tüneteit a csecsemőkorban és a korai kisgyerekkorban.

A szeminárium résztvevői megtanulták, milyen körülményekre van szüksége az újszülötteknek és a gyerekeknek ahhoz, hogy érzelmileg egészségesen nőjenek fel. Anke segítségével sor került az elméletben megismertek gyakorlati megtapasztalására. Egyrészt egy kisgyermekes családdal folytatott terápiás folyamatot bemutató videofilm részletes elemzésével, másrészt egy élő családdal folytatott munka bemutatásával. A műhely interaktív, kiscsoportos formája lehetővé tette, hogy a résztvevők a felmerülő kérdéseikre választ kapjanak.

A műhely során bepillanthattunk abba, hogyan dolgozik Anke Eyrich a gyerekekkel szüleik bevonásával. Megismertük hogyan segíthetik a szülők a gyerekeiket, hogy helyreállítsák érzelmi egészségüket. A fókusz a stressz csökkentésén, az érzelmi biztonság megteremtésén és a gyerekek spontán stresszoldó mechanizmusainak - a játéknak, a nevetésnek, a sírásnak és a dühöngésnek - az elősegítésén és a kötődésközpontú szülő-gyerek interakció kialakításán volt.


Anke Eyrich a Németországban működő „Bölcső Családközpont” ( Die Wiege Familienzentrum ) társlapítója és munkatársa. A Központban a családdá válás és a családi lét témaköreiben kínálnak konzultációs lehetőséget pároknak, szülőknek, kisbabás és gyermekes családoknak. Tanfolyamok, előadások, workshopok és tréningek révén is segítik a hozzájuk fordulókat.

Anke kiemelten foglalkozik a várandósság és a szülés-születés időszakának élményeivel mind gyermekek, mind felnőttek esetében. Olyan családterapeuta, aki munkájában integrálja a családterápiás rendszerszemléletet (DGSF), Dr. Franz Renggli svájci pszichoterapeuta magzati és születés körüli időszak traumáinak feldolgozására kialakított módszerét, Dr. Aletha Solter Tudatos Szülőség (Aware Parenting ) programját és az ISPPM szomatopszichoterápiáját.

Szemléleti gazdagságát jelzi, hogy a fentiek mellet még diplomás szociálpedagógus, táncpedagógus, szülésfelkészítő szakember és szoptatási tanácsadó is.

Mindemellett bemutatkozásában fontosnak érzi megemlíteni:

„ Az életet a férjemmel és a három gyermekünkkel úgy élem meg, mint a legalapvetőbb és leghosszabb továbbképzést, amelyért nagyon hálás vagyok. Ma is ugyanúgy megérint és gazdagít, mint előszörre.”

75 views0 comments