Search
  • Ferenczi Beáta

KÉPZÉSEN VOLTUNK: Halállal való szembenézés, gyászfeldolgozás, megbocsájtás a mesék segítségével

Három napon át kalauzolt a mesék birodalmában Révész Renáta Liliána, azért, hogy szembenézzünk olyan témákkal, mint a halál, haldoklás, gyász és az elengedés, megbocsájtás. A halál, haldoklás és a gyász szinte teljes egészében ki van tiltva a társadalmunkból, szinte alig vannak tapasztalataink haldoklókkal és elhunytakkal kapcsolatban. Nem áll mindennapos szinten rendelkezésünkre a kíséréssel kapcsolatos életbölcsesség, sokszor szakemberként is tanácstalanok vagyunk, ha az élet végességével szembesülők krízisével találkozunk. A mesés szembenézés a halállal workshop a mesék segítségével tette lehetővé az élet törvényszerűségének elfogadását, annak elősegítését, hogy békében éljünk a tudattal, hogy földi életünk véges...

Amikor a mások gyászával foglalkozunk saját veszteségeinkkel is szembesülünk. Nincs olyan ember, aki ne találkozott volna a gyásszal, hiszen az anyaméh melegének elvesztését a születésekor mindenki átéli. Bár felfedezhető a gyász folyamatában egyfajta rend, rendeződés, ugyanakkor mindenki a saját módján gyászol. A gyász mégis az élőkről és az életről szól, üzenték ezt a fontos felismerést a mesék A gyászfeldolgozás mesékkel workshopon.

A megbocsájtás és a megbékélés komoly kihívást jelent a ma emberének. A mesék abban is útmutatásul szolgálnak, hogyan engedjük el a sérelmeink miatti haragunkat és találjunk rá arra a belső átalakulásra, aminek a segítségével képessé válunk elengedni a bosszún túl a jóvátétel iránti vágyunkat is.


229 views0 comments