Search
  • Ferenczi Beáta

Képzésen voltunk: Dr. Renée P. Marks - Disszociáció gyermek és serdülőkorban Debrecen, 2018. 05. 10.


Az előadó Dr. Renée P. Marks az Integrate Families (www.integratefamilies.co.uk) megalapítója, az ISTSS (International Society on Studies of Trauma and Dissociation) akkr editált kiképzője, 34 évnyi tapasztalattal rendelkezik gyermekek pszichoterápiájában. Szakterülete a korai kötődési traumák, a komplex traumatizáció és a gyermekkori disszociáció kezelése.

Az Integrate Families kereteiben két tapasztalt munkatársával együtt adoptáló családok és korai kötődési traumán átesett, örökbefogadott gyermekek pszichoterápiáját is végzik.

A Borderline személyiségzavar és trauma munkacsoport szervezésében megrendezésre kerülő képzésen hallhattunk a trauma agyra gyakorolt hatásairól, a komplex traumák sajátosságairól és a disszociációról, mint a traumára adott reakcióról, ami védő és túlélést segítő funkcióval bír.

A komplex trauma és a disszociáció felmérése és kezelése nagyon összetett, hiszen a korai traumák és a súlyos elhanyagolás és bántalmazás, amit a gyermekek átéltek több szinten jelentenek károsító hatást. A kezelésben is a komplexitásra kell törekedni, ahol olyan elméleti modellek szempontrendszerére támaszkodhatunk, mint a kötődés elmélet, fejlődéselmélet, a család rendszerszemlélete, a disszociáció elmélet és a neurobiológia kutatási eredményei.

A bemutatott esettanulmányokból képet kaphattunk ennek a munkának a kihívásairól és örömeiről egyaránt.


2 views0 comments