Search
  • Ferenczi Beáta

Hogyan készülhetünk fel a szülésre lelkileg? Trombitásné Miterli Gertrúd interjúja Ferenczi BeátávalAmit feldolgozunk, amit sikerül nyugvópontra hozni, az már nem fog minket zavarni a szülőszobán” – állítja Ferenczi Beáta klinikai gyermek szakpszichológus, családterapeuta és dúla. A debreceni Életpszichológia nevű szakmai közösség létrehozójával beszélgetünk. Többek között arra keressük a választ, hogyan készülhetünk fel a szülésre lelkileg? Mire számíthatunk, ha szakemberhez fordulunk segítségért? Milyen lelki tényezőkre fontos odafigyelnünk várandósságunk és szülésünk során? Interjúnk.

Amikor hozzád jön valaki szülésfelkészítő tanácsadásra, milyen szempontok mentén haladtok?

Egyrészt olyan témáknak adok teret, melyek a szülővé váláshoz szükséges képességek erősödését segítik. Például fontos szembenézni a félelmeinkkel és aggodalmainkkal. A legtöbb kismama bevallottan küzd ezekkel, hiszen kinek nincsenek hozott vagy hallott negatív szüléstörténetei. Akár jelen élete túlterheltségéből fakadóan is lehetnek feszültségei vagy párkapcsolati zökkenőiből származó szorongásai. A felkészülés során ezekkel közösen nézünk szembe. A cél nem az, hogy legmélyebb részekig feltárjuk a tudattalan problémákat, hanem a

FELSZÍNEN LÉVŐ PROBLÉMÁK NYUGVÓPONTRA JUTÁSÁT SEGÍTJÜK.

Ám a várandósság időszakában fel van lazulva a tudatos és tudattalan határa, aminek eredményeként sokkal könnyebben bukkannak fel elfeledettnek hitt érzések, gondolatok, emlékek. Ezt az állapotot „lelki áttetszőségnek” hívjuk.

Kifejtenéd bővebben, mit jelent a „lelki áttetszőség” fogalma?

Persze. Ilyenkor az anya és az apa egyaránt nagyon mélyen hozzáfér saját korai emlékeihez. A félretett vagy a tudattalanba szorított dolgok felbukkannak. A szülőkben gyermekük életkorának megfelelő saját élményeik idéződnek fel, különös tekintettel saját anyjukkal való kapcsolatukra. Szokatlan könnyedséggel beszélhetnek belső történéseikről, ellenállásaik spontán oldódhatnak, ami kedvező a terápiás együttműködés szempontjából.

Sokszor hallhatjuk tanácsként, hogy kerüljük a negatív dolgokat, ne foglalkozzunk velük. Mi erről a véleményed?

Lényeges, hogy képesek legyünk elviselni és megélni a negatív, ambivalens érzéseinket is. Hiszen egész világunk dichotóm – a szép és pozitív dolgoknak van ellenpólusa is. A rózsaszín szemüveg nem véd meg a belső világunkból előbukkanó rossz és felkavaró érzéseinktől, gondolatainktól. Igen, kismamaként kerüljük el a tragédiát előrevetítő vagy rosszindulatú történeteket, de

NE „KERÜLJÜK EL” SAJÁT ÉRZÉSEINKET, EMLÉKEINKET, GONDOLATAINKAT, TESTÉRZETEINKET.

Akkor sem, ha azok negatív jellegűek, felzaklatók. Óriási gyógyító erővel bír, amikor fájdalmaink jogosságát elismerjük, a felbukkanó rejtett érzéseinket, sérüléseinket tudatosítjuk, átéljük, majd elengedjük ezeket.

Ha jól tudom, van tájékoztató jellegű része is a felkészülésnek. Tudnál erről mesélni egy kicsit?

A felkészülésnek ebben a részében inkább a dúlaságomból eredő ismereteimet adom át. A dúlaképzés során átlag feletti tájékozottságot szerzünk a várandóssággal és a szüléssel kapcsolatos kérdésekben. Ismerjük a természetes szülés szakaszainak fizikai és szellemi jellemzőit, a folyamatot támogató teendőket. Így dúlaként praktikus tanácsokkal és ötletekkel látom el a párokat a vajúdás és a szülés alatt választható testhelyzetekről, a kényelmet növelő és a fájdalmat csökkentő technikákról. Sor kerül a szülést követő időszak nehézségeire való felkészítésre is.

Előfordul, hogy felkérnek arra, hogy a szülés során is legyek jelen. Sajnos ezt nem mindig tudom vállalni, mert nehezen egyeztethető össze a pszichológusi munkámmal. Ehhez még fontos megemlíteni, hogy a szülésben résztvevő egészségügyi segítők döntéseit nem kérdőjelezi meg egy dúla. Azonban kommunikációs csatornákat biztosít a szülő nő és az ott dolgozók között. Információkéréssel és átadással segíti a tájékozott döntések meghozatalában az anyát.

Miért jó tájékozottan meghozni döntéseinket?

A felkészülés során a felelősségvállalásra és a döntések meghozatalának képességére is hangsúlyt fektetünk. Erre a várandósság és a szülés számtalan lehetőséget kínál. A felelősség áthárítása vagy fel nem vállalása sokszor a konrtollérzet elvesztését eredményezi, ami sokáig gyötrő érzésként kíséri emlékeinket vagy előidézheti bűntudatunkat. Kutatások szerint leginkább ez okozza a negatív szülésélményt. Jellemző ilyen mondtok például, hogy „nem szólhattam bele” vagy „rajtam múlhatott volna, de nem tettem meg”. A tájékozott döntéshozás mindenképp erősíti felelősségérzetünket és felnőtt szerepünk felvállalását. Ebben segít a szülés természetes folyamatának ismerete, a lehetséges beavatkozásokkal kapcsolatos tájékozottság, az alternatív lehetőségek feltérképezése és a szülés tervezése.

Milyen technikákat, módszereket alkalmazol a felkészítés során?

Dr. Bálint Sándor szülész-nőgyógyász szerint létezik egy ún. születéskód, amely minden nő pszichéjében megvan már a születése pillanatában. A kollektív tudattalanban őrződik, hogy a várandósság időszakában aktiválódva segítse a szülést. Olyan módszereket és technikákat alkalmazok, amelyek tapasztalatom szerint segítik ennek a kódnak az aktiválódását. Az ellazulás-stresszkezelés módjai mellett szerepet kap a mesékben rejlő iránymutatás, a belső képeinkkel folytatott munka, az alkotás által a feszültségektől való felszabadulás. Mindezekkel az anyák, párok által hozott élmények, konfliktusok, tapasztalatok és kérdések mentén foglalkozunk, az ő személyes szükségleteihez igazodva. Családterapeutaként segítem a párkapcsolati és transzgenerációs feszültségek oldódását használva a rendszerszemléletet. A felkészülés során

BESZÉLÜNK A FEJLŐDŐ MAGZAT CSODÁLATOS KÉPESSÉGEIRŐL, KOMPETENCIÁIRÓL ÉS A VELE VALÓ KAPCSOLAT FONTOSSÁGÁRÓL.

Sor kerül a baba önálló lényként való elismerésére, a vele való kapcsolatfelvétel módjaival történő megismerkedésre is.

Hogyan tudjuk felvenni a babánkkal a kapcsolatot?

A szülésfelkészítés egyik része amikor többféle relaxációs technikát is mutatok. Mindenki kiválaszthatja azt, amelyikre a leginkább rá tud hangolódni. Olyan relaxációs technikát is tanulunk, amit a szülőszobán is tudnak használni, hiszen az ellazulás, elengedés képessége is nélkülözhetetlen a szülésnél. Az együtt végzett relaxáció során megtörténik a babával való kapcsolatfelvétel is. Az anya nevén szólítja és elmondja neki, mire számíthat a szülés során, és felkészíti a nehézségekre is. Fontos az elbúcsúzás is a felkészülés során, amikor egyaránt búcsúzunk a várandósság különleges élményétől és a babától.

Milyen szülésfelkészülési lehetőségek közül választhatnak nálatok a kismamák?

Egyrészt van egyéni, személyre szabott támogatás, ahol az anya és a párja szükségleteihez igazodunk. Szerencsésebb, ha a várandósság korai időszakától kezdődik a közös munka, időt hagyva a várandósság három trimeszterének követésére. Valamint az ebben rejlő pszichés feladatok megoldására. Másrészt van lehetőség csoportos szülésfelkészítőkön való részvételre. Ezek maximum 4-5 fővel indulnak kötött óraszámban. Ezt a Születés művészete néven indítjuk. Művészetterápiás elemek segítségével hangolódunk rá az anyaságra, melynek egy lényeges állomása a szülés. Illetve van még egy Felel-Ős szülésfelkészítő programsorozatunk, amely 8 modulból áll. Itt a szüléshez kapcsolódó témákban különböző szakemberekkel lehet találkozni, feltenni nekik a párokat érd

http://mindset.co.hu/hogyan-keszulhetunk-fel-a-szulesre-lelkileg-interju-egy-klinikai-gyermek-szakpszichologussal-es-dulaval/

22 views0 comments