Search
  • Ferenczi Beáta

Babamasszázs haptonómiával

(Szerző: Rákos Piroska babamasszázs oktató, tanácsadó szakpszichológus)

„Az érintés hatalmas szókinccsel bíró nyelv, általa kifejezhető mindaz, ami elmondhatatlan, hisz az érzés igazi nyelve az érintés.” (Ashley Montague, Touching)

A csecsemő számára meghatározó a biztonságot, bizalmat, tartást kifejező érintés és kapcsolati minőség megléte vagy hiánya. A jó közelség, a határozott, figyelmes és puha érintések révén megélheti önmaga létezését, elmondhatja a saját nyelvén, a testén és a mozdulatain keresztül örömeit és fájdalmait. Ha megtanulunk a kezünkkel hallgatni, pontosan megérthetjük, miről mesél.

Az édesanyák sokszor ösztönösen tudják, hogy a babáknak igényük és szükségük van a szeretetteljes odafigyelésre, ölelésre, a ringatásra, sok-sok bőrkontaktusra, valódi jelenlétre.

Néhány generációval ezelőtt még nálunk is anyáról gyermekre szállt a babamasszázs tudása. Sok természetközeli népnél ma is az első naptól fogva masszírozzák az újszülöttet, hogy immunrendszere megerősödjön és ellenállóvá váljon.

A babamasszázs tanfolyamunkon elsajátítható masszázs technika ötvözi a keleti és nyugati babamasszázs technikákat; merít az indiai babamasszázs fogásokból, a svédmaszázs fogásból, a kínai és thai masszázs technikákból, valamint tartalmaz nyugati gyógytorna és mozgáskoordinációs elemeket is.

A haptonómiás szemléletmód e kontaktusok minőségének finomításához és tudatossá tételéhez nyújt segítséget.

Jelentkezés, további kérdések megválaszolása: rakospiroska@gmail.com vagy a

06-70/567-3456 számon

Várom várandós anyukák, kisbabás szülők, nagyszülők, keresztszülők jelentkezését..

Rákos Piroska

babamasszázs oktató, pszichológus164 views0 comments