Search
  • Ferenczi Beáta

Ferenczi Beáta: Anyaságom története... A szülésélmény feldolgozása az anyává válás támogatására

(Ferenczi Beáta klinikai szakpszichológus, családterapeuta, dúla)

Az emberi lét első ezer napjának fontosságáról, rövid és hosszú távú hatásairól egyre mind a gyermek, mind a család vonatkozásában egyre több szó esik napjainkban. A szülés az élmény komplexitása, egyedisége és intenzitása miatt kiemelkedik a megszületést követő első ezer napból. Általa válik a nő anyává, de hatással van a nőiséghez, szexualitáshoz való viszonyulására, az újszülöttel való kapcsolatára, a párkapcsolatára, a szülést követő egyes pszichés problémák kialakulására. A szülés a nők életét hosszú távon meghatározza, történései akár az egész életen átívelő jelentőségűek lehetnek. A magzat számára is kemény munka a születés, gyökeres változás, testileg és lelkileg megterhelő esemény. Az átéltek hatással vannak a felnőtt életminőségre is.

A kisebb-nagyobb nehézségekkel kísért szülés negatív hatású lehet, ami indokolttá teszi az élmény feldolgozásánál szakértő segítség igénybe vételét.

A kontrollvesztettséggel, kiszolgáltatottság-érzéssel és az intenzív félelemmel kísért szülési történések traumatikussá válhatnak, különösen az életveszélyesnek megélt helyzetekben. A nehéz szülés negatívan befolyásolja az anya újszülötthöz való viszonyát, a kötődés alakulását nehezíti, feldolgozatlansága a baba elutasításához vezethet. Az anyaság megélése kapcsán elvárt öröm hiánya, a negatív érzések, indulatok az anya bűntudatát növelik, önértékelését csökkentik. Sok esetben a párkapcsolatban jelennek meg problémák, vagy az elfojtott, félretolt negatív érzések az anya szorongását növelik. Hosszabb távon mindez a következő szülést akadályozó tényezővé válhat akár tudatosan, akár rejtetten a gyermekvállalás elutasításával. A következő várandósság és szülés ugyanakkor aktiválhatja a korábbi feldolgozatlan élményeket.

Pszichológus szakember (Ferenczi Beáta) vezetésével zárt, kis létszámú csoportban került sor a gondolatok, érzések feltárására, az elvesztett kontrollérzet visszaállítására, az átéltek helyének megtalálására az egyéni élettörténetben, az emlékek és tapasztalatok integrálására, anyaságunk történetének megalkotására.Néhány résztvevői vélemény:

"A csoportban nem csak a csoportvezető tudása volt nagyon jó, hanem az is, hogy mi anyák egymás között olyan dolgokról tudtunk beszélni, amiről máshol nem lehet. Nagyon megszerettem ezt a közösséget és hiányozni fog mindenki."

"Közel hét év után végre egy elfogadó közösségre találtam, ahol nyíltan és őszintén beszélhettem a félelmeimről, fájdalmaimról. Fantasztikus élmény volt megtapasztalni az elfogadást és a közösség támogató erejét. Hálásan köszönöm!"

"Mások története is erőt adott és megéreztem a saját belső erőmet. Jó volt így együtt végigjárni ezt az utat, más nőkkel, édesanyákkal együtt. Nekem segített, hogy pozitívabban lássam magam anyaként."

63 views0 comments